İlber Ortaylı'nın Ayasofya Hakkında Yaptığı Yorum, Gericilerde Rahatsızlık Yaratmıştı.

789 izlenme 13 Mart 2026
Reklamlar

İlber Ortaylı, katıldığı bir Youtube programında Ayasofya Camii ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulunmuştu. 
Ayasofya'nın yıllık kapasitesinin 20-30 bin kişi olduğunu belirten Ortaylı, tarihi yapının namaz kılmak için uygun olmadığını kaydetti.

Ortaylı şunları söyledi: "Ayasofya'da tuvaletler yapalım', Allah cezanı versin senin. Buraya adam girmez, buraya 3 milyon ibadet, 3 milyon turist girmez kardeşim girmez. Sultanahmet'te namaz kılınır, Ayasofya'da kılınır mı? Gudubet bir bina namaz kılmak için. Hiçbir ciddi Müslüman yatıp kalkıp secde edip rükuya varıp 5 vakit namaz kılan adam orada kılmaz, adamın ruhunu karartıyor o yapı."  

Açarsın Blue Mosque, gök önünde şey önünde. Burası sana göre değil, kapatılır. Buranın yıllık kapasitesi 20-30 bin kişidir. 
Devlet reisleri, ruhaniler, talebeler, bunları etüt eden. Ne işi var ya? Ayasofya'yı herkes bilecek diye bir şey var mı? Kabe'nin içine herkes giriyor mu bütün Müslümanlar? Etrafında dönüyor."

Bunlar da İlginizi Çekebilir

2002 yılında iktidara geldiklerinde emekli maaşı, asgari ücretin 1.6 katıydı. Üçte birine nasıl düşürdüler? Tuğba Özay: 'Kendi vatandaşım için Çadır dileniyorum, erzak dileniyorum. Böyle bir şey olabilir mi?" Bolu adayı Tanju Özcan: 'Başkan olduğum takdirde Mültecilere belediyeden tek kuruş vermeyeceğim' Sorular İşine Gelmeyince Konuyu Çarpıtmak için elinden geleni yaptı